Magas gyümölcsfogyasztás, fiatal lányoknál
Jankofilth 2005.03.26. 20:36
Ebben a cikkben megtudhatod, hogy miért jó, ha a fiatal lányok sok gyümölcsöt fogyasztanak.
A magas gyümölcsfogyasztás fontos lehet a csontok egészségének védelmében fiatal lányoknál. Lehetséges, hogy a gyümölcsök alkalizáló hatása idézi elő ezt a kedvező hatást a sav-bázis egyensúlyon keresztül, ez még nem világos. Az azonban biztosan kijelenhetjük, hogy érdemes mindannyiunknak bőségesen fogyasztanunk friss zöldségeket, gyümölcsöket, addig is, amíg a további kutatások megerősítik, vagy megcáfolják ezeket az eredményeket.
Az erős csontok felépítéséért a legtöbbet a gyermek és kamaszkorban, valamint a felnőttkor kezdetén tehetünk, amiből az is logikusan következik, hogy a nem megfelelő életmód és étrend a későbbiekben a csontritkulás veszélyét és/vagy súlyosságát növelheti. A csontsűrűség (bone mineral density –BMD) és a zöldség-, gyümölcsfogyasztás közötti kapcsolatot a kamaszkor ideje alatt vizsgáló tanulmányok elég ritkák, szükség volt tehát egy olyan vizsgálatra, melynek célja, hogy megállapítsa létezik-e bármilyen kapcsolat a kamaszkori gyümölcs- és zöldségfogyasztás és a csontsűrűség között. A csontsűrűséget a nem domináns alsókar és domináns sarok DEXA módszerrel történő mérésével vizsgálták 12 éves fiúk (n = 324), 12 éves lányok (n = 378), 15 éves fiúk (n = 274), és 15 éves lányok (n = 369) véletlenszerű mintáján. A gyümölcs- és zöldségfogyasztást kikérdező által rögzített táplálkozási adatfelvétellel becsülték meg. Eredmények: Többszörös lineáris regresszió használatával arra jutottak, hogy a több gyümölcsöt fogyasztó 12 éves lányoknak jelentősen magasabb volt a sarok csontsűrűsége (beta = 0.037; 95% CI: 0.017, 0.056) mint akik csak mérsékelt mennyiségű gyümölcsöt fogyasztottak. Más összefüggés nem volt kimutatható. Következtetés: A magas gyümölcsfogyasztás fontos lehet a csontok egészségének védelmében fiatal lányoknál. Lehetséges, hogy a gyümölcsök alkalizáló hatása idézi elő ezt a kedvező hatást a sav-bázis egyensúlyon keresztül, ez még nem világos. Az azonban biztosan kijelenhetjük, hogy érdemes mindannyiunknak bőségesen fogyasztanunk friss zöldségeket, gyümölcsöket, addig is, amíg a további kutatások megerősítik, vagy megcáfolják ezeket az eredményeket.
|