jankofilth
jankofilth
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Ennyien vagytok:
Indulás: 2005-03-26
 
Most ennyi az idő:
 
Naptár:
2024. Július
HKSCPSV
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
<<   >>
 
Információk egyes táplálékkiegészítőkről
Információk egyes táplálékkiegészítőkről : Tejsavófehérje, nemcsak egy egyszerű testépítő fehérje...

Tejsavófehérje, nemcsak egy egyszerű testépítő fehérje...

  2005.03.27. 13:40

Ebben a cikkben a tejsavó hétköznapi életben betöltött szerepéről és hatásairól olvashatsz.

Most biztosan arra számítotok, hogy a sportolók közt oly népszerű tejsavófehérjék izomépítő erejéről szóló cikket fogtok ismét olvasni. A testépítők és egyéb sportolók ugyanakkor gyakran elfelejtik, hogy a tejsavó egy számos lehetséges orvosi felhasználási móddal rendelkező táplálékkiegészítő. Így például már ismert, hogy ez a fehérje képes többek között csökkenteni a rák kockázatát, valamint javítani az immunrendszert. A tejsavó azon képessége, hogy képes a rák ellen küzdeni, valamint emelni a glutation szintet (három aminosavból álló peptid, egy fontos sejtvédelmi enzim alkotóeleme) és javítani az immunrendszert, széles körűen dokumentált. Mi most itt a tejsavónak néhány nem-testépítő vonatkozását tekintjük át újra. Természetesen ezeknek az információknak közvetett üzenete van a sportolók számára is, elvégre nem lehetsz optimális formában, ha egy olyan betegségben szenvedsz, amin a tejsavó tudna neked segíteni. Magazinunk sok olvasója lehet, hogy nem feltétlenül testépítő, hanem olyan ember, aki az egészségét a súlyzós edzések által szeretné javítani és ezért is érdeklődik a következőkben említendő egészségügyi témák iránt.

Sok olvasó talán nincs tudatában, hogy a tejsavófehérjék eladásai továbbra is folyamatosan nőnek világszerte, ami elég komoly hiányhoz is vezetett nem is olyan régen. A termelők persze megpróbálnak megfelelni a nagy keresletnek. Ahogy már a korábbi cikkeimben is említettem, nem minden tejsavófehérje egyenértékű és a biológia aktivitásuk nagymértékben a készítésük módjától függ. Talán még érdekesebb, hogy a kutatók a tejsavó egyre több olyan lehetséges orvosi alkalmazási területét fedezik fel, amelyek meglehetősen váratlanok és eltérnek a tejsavó hagyományos immunrendszer-erősítő, rákellenes és izomépítő hatásától. Mint a legtöbb úttörő tudományágban, ezek az új kutatások is még csak előzetesek, további tesztelésre szorulnak, de ettől függetlenül igen izgalmasak. Így például a tejsavófehérje képes lehet enyhíteni a stresszt, csökkenteni a kortizol szintet, növelni az agy szerotonin szintjét, javítani a májfunkciókat a hepatitis bizonyos fajtáiban szenvedőknél, valamint csökkenteni a vérnyomást, hogy csak egy párat említsek azon hatások közül, amikről szólni fogok. Íme néhány a számos kutatási területből, amelyek a tejsavóproteinek lehetséges alkalmazási módjait kutatják.

A tejsavófehérje és a teljesítmény
A legtöbb sportoló úgy ismeri a tejsavófehérjét, mint egy nagyon magas biológia értékű fehérjét (BV index). Ezért nem is meglepő, hogy az aktív életet élő emberek a tejsavófehérje-alapú táplálékkiegészítőket a legjobban fogyó kiegészítőkké emelték a piacon. A tejsavófehérjének közvetlen hatásai is lehetnek a teljesítményre. Sok tanulmány kimutatta már, hogy az oxidációs terhelés hozzájárul az izmok fáradásához és sokan arra következtettek, hogy az antioxidánsok használata javíthatja a teljesítményt. A GSH a legfőbb sejteken belüli vízben oldódó antioxidáns és a többi antioxidáns újrahasznosításában van nagy szerepe.

Egy gyakorlati kísérletben 20 fiatal felnőttnek (10 férfi, 10 nő) tejsavófehérjét, vagy kazein fehérjét (a domináns fehérje a tejben) adtak három hónapon keresztül. Vizsgálták az izomteljesítményt és a limfociták (nyiroksejtek) GSH szintjét mint a szöveti GSH szint egy mérőjét. Nem volt számottevő különbség a csúcsteljesítmény, vagy a munkabírás kiindulási szintje között a két csoportban a kísérlet elkezdésekor. A teszt végére mind a teljesítmény, mind a munkabírás jelentősen fejlődött a tejsavófehérjét fogyasztó csoportnál, míg a kazein csoportban nem volt változás.
Ugyanez volt igaz a limfociták GSH szintjére is, mely a tejsavó csoportban 35 százalékkal nőtt. A kutatók azt a következtetést vonták le, hogy: "Ez az első tanulmány, ami azt hivatott demonstrálni, hogy tartós táplálékkiegészítés egy az antioxidáns-védelem növelésére hivatott termékkel megnövekedett akaratlagos teljesítményt eredményez." A tejsavófehérje számos okból egyértelműen az optimális táplálékkiegészítő sportolók számára, amelyek közül az egyik a megnövekedett teljesítmény az állóképességet igénylő feladatoknál.

Referencia:
"Effect of supplementation with a cysteine donor on muscular performance."
Journal of Applied Physiology. 87(4):1381-5, 1999 October.

A tejsavófehérje hatásai a kortizolra, stresszre, depresszióra és hangulatra
A sportolók nagymértékben érdekeltek a katabolikus, tehát izomleépítő hormon, a kortizol szabályozásában. A tejsavófehérje képes lehet csökkenteni a kortizol szintjét. A kutatások egy nagy hányada, amiből a gyógyszergyáraknak igen komoly bevételei is származnak, az agy szerotonin szintjének az emberek hangulatában játszott szerepét vizsgálja. Néhány a legjobban jövedelmező gyógyszerek közül éppen a szerotonin szintet növeli. Ilyen például a Prozac, egy ismert gyógyszer, aminek a fő hatása valószínűleg az agy szerotonin szintjén keresztül fejtődik ki. A Prozac, Paxil, Celexa és Zoloft mind antidepresszánsok, amelyek növelik a szerotonin szintet, és szelektív szerotonin újrafelvétel-gátló szereknek hívják őket, röviden SSRI-nek (az angol "selective serotonin reuptake inhibitors" kifejezés rövidítése). De egyik ilyen gyógyszer sem termel közvetlenül szerotonint, míg egyes táplálékkiegészítők, mint például a triptofán és a 5-HTP aminosavak közvetlenül szerotoninná alakulnak.

Az agy megnövekedett szerotonin szintje javítja az emberek stressztűrő képességét, csökkenti a kortizolt, gyakran eredményez megkönnyebbülést a depresszióból, akárcsak csökkenést a fájdalom-érzékenységben és az idegességben. Ezzel szemben az alacsony szerotonin szint depressziót és idegességet eredményez. A tudósok úgy vélik, hogy az étkezés által megnövelt triptofán szint képes növelni az agy szerotonin szintjét.

Egy közelmúltban végzett tanulmány megvizsgálta, hogy az alfa-laktalbumin - ami a tejsavófehérje egyik fő része és nagyon magas triptofán tartalma van - növeli-e a vér triptofán szintjét, valamint csökkenti-e a depressziót és a kortizol szintet olyan stresszre érzékeny alanyoknál, akiket akut stressz-terhelésnek tettek ki. Nem elfelejtendő persze, hogy az alfa-laktalbumin szint és a tejsavófehérje egyéb fontos összetevőinek szintjei is (pl. a laktoferrin) nagymértékben különbözhetnek a tejsavófehérje feldolgozási módjától függően. A kutatók 29 "stresszre igen érzékeny" és 29 "stresszre kevésbé érzékeny" személyt vizsgáltak kísérletükben, amely placebo-kontrollált, dupla-vak rendszerű volt, tehát sem az alanyok, sem az orvosok nem tudták, hogy ki kapott hatóanyag mentes palcebot és ki valódi laktalbumint. A teszt résztvevőit terhelésnek tették ki a tejsavófehérjében található alfa-laktalbumin, illetve nátrium-kazeinát (egy másik tej-forrású fehérje) tartalmú étkezési program követése után. A kutatók az ily módon történő táplálkozás által befolyásolt változásokat figyelték a vér triptofán szintjében, és annak arányát a többi nagy semleges aminosavhoz (LNAA) képest, valamint a változásokat a közérzetben, a pulzusban és kortizol szintben, amely adatokat felmértek az okozott stressz előtt és után is.

Elképesztő módon a vér triptofán szintjének aránya a többi aminosavhoz képest 48 százalékkal magasabb volt az alfa-laktalbumin kúra után, mint a kazeines fajta után. Ehhez az eredményhez társult még a csökkenés a kortizol szintben, valamint a magasabb prolaktin koncentráció. Így emiatt is fontos szerepe van a tejsavófehérjének a sportolóknál, tehát van még egy ok, amiért érdemes kiegészítenünk tejsavófehérjével az étkezésünket, főleg az edzés utáni turmixot. Talán még fontosabb és lényegesebb egy átlagos ember számára, hogy "csökkent depressziós érzéseket" is kimutattak a teszt alanyai között terhelés alatt. Arra következtettek, hogy: "Egy triptofánnal dúsított fehérje fogyasztásakor megemelkedik a vér triptofán-LNAA aránya és ezáltal a stresszes helyzeteket jobban tudták kezelni az alanyok, feltehetően az agy szerotonin szintjének a megemelkedése által."

Ez a hatás nem volt felfedezhető a nátrium-kazeinátot fogyasztó csoportnál. Ha más kísérletek is meg tudják erősíteni ezeket a felfedezéseket, akkor a tejsavófehérje válhat az egyik biztonságos és hatékony kiegészítővé a depresszió és a stressz elleni küzdelemben, valamint egy eszközzé a testépítők és egyéb sportolók számára, hogy csökkentsék a kortizol szintjüket.

Én személy szerint évek óta foglalkozom tejsavófehérjét rendszeresen fogyasztó emberekkel és gyakran hallottam sportolóktól, hogy egyszerűen csak jobban érezték magukat, amikor tejsavófehérjet szedtek, de eddig nem volt kézzelfogható magyarázatom számukra, hogy miért. Ez a tanulmány ezt a gyakorlati tapasztalatot támasztja alá és magyarázza meg.

Referencia:
"The bovine protein alpha-lactalbumin increases the plasma ratio of tryptophan to the other large neutral amino acids, and in vulnerable subjects raises brain serotonin activity, reduces cortisol concentration, and improves mood under stress."
American Journal of Clinical Nutrition. 71(6):1536-44, 2000 June.

A tejsavófehérje és az AIDS
Sok AIDS fertőzött beteg tette magáévá a testépítő életmódot, hogy megőrizzék a korábbi életminőségüket és fenntartsák az egészségüket. Egy terület, amit olvasóim feltehetőleg jól ismernek a korábbi írásaimból, az a tejsavófehérje vírus okozta tüneteket csökkentő és immunrendszer erősítő hatása a HIV-vel fertőzött embereknél. A HIV-fertőzött emberek jellemzője a megnövekedett oxidatív terhelés és a glutation (GSH) egész testre kiterjedő csökkenése. A GSH fontosságát az immunrendszer megfelelő működésében nem lehet eléggé hangsúlyozni. A GSH kétségtelenül a legfontosabb vízben oldódó antioxidáns a testben. A sejteken belüli GSH szint közvetlen összefüggésben áll a nyiroksejtek reakciókészségével a kihívásokra, tehát a sejteken belüli GSH szint szabályozása egy fontos módszere az immunrendszer működés javításának

A GSH egy tripeptid, amely három aminosavból áll: L-cisztein, L-glutamin és glicin. A három közül a cisztein a fő forrása a GSH szabad kénhidrát csoportjainak, így ez egy korlátozó alapanyaga lehet a GSH szintézisének. Mivel a GSH nélkülözhetetlen az immunitáshoz, az oxidatív stressz kezeléséhez és az általános jó közérzethez, különböző módszereket dolgoztak ki a cisztein bevitel növelésére, ezáltal növelve a glutation szintet a HIV-fertőzött személyeknél, és úgy tűnik a tejsavófehérje a GSH-növelő táplálékkiegészítők királya!

Egy másik tanulmány két különböző fajta tejsavófehérje formulát és ezek hatását vizsgálta a GSH szintre, az oxidatív terhelésre és az immunrendszer állapotára HIV fertőzött alanyoknál. Sem a betegek, sem az orvosok nem tudhatták, hogy a 30 HIV fertőzött betegből (25 férfi, 5 nő) ki melyik tejsavófehérje formulából kapott napi 45 grammot két héten keresztül. Az oxidatív stressz különböző mutatóit vizsgálták, úgy mint a vérplazma teljes, redukált és oxidált GSH koncentrációját, a vér TNF-alfa, interleukin-2 és interleukin-12 szintjét.

Két hétig tartó szájon át történő bevitel után az egyik csoportnál a vér GSH szintje 44 százalékkal nőtt, míg a másik csoportnál az eltérés nem volt számottevő. A vér TNF-alfa, interleukin-2 és 12 koncentrációja ugyanakkor nem változott egyik csoportnál sem. Persze valószínűleg ezek is változtak volna, ha a kísérlet hosszabb időtartamú. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy: "A glutation-hiányos, előrehaladott HIV fertőzött betegeknél a rövidtávú tejsavófehérje bevitel növeli a vér glutation szinjét." A valódi kérdés persze fennmaradt, hogy vajon ez a fajta felhasználása a tejsavófehérjének lehet-e az újfajta hatékony kezelési módja a HIV betegségnek. A válasz az, hogy lehetséges és nagyon valószínű, de még egy hosszútávú, szélesebb körű kísérlet szükséges ahhoz, hogy biztos válaszokat kaphassunk.

Talán az egyik legérdekesebb felfedezése ennek a tanulmánynak, hogy ismét bizonyította, hogy nem minden tejsavófehérje rendelkezik azonos előnyökkel, mivel csak az egyik csoportnál következett be a GSH szint jelentős növekedése. Tehát nem minden forgalomban kapható tejsavófehérje rendelkezik ezzel a tulajdonsággal és a termékek minősége igenis kritikus!

Egy másik fő aggodalom a HIV-fertőzött embereknél a testsúly csökkenése, amit úgy is ismernek, mint sorvadásos szindróma. Ehhez az állandó súlycsökkenéshez társul az izomtömeg és a test sejt-tömeg (BCM) csökkenés, ami pedig magának az életnek a fenntartásához szükséges. Ez az állandó zsírmentes testtömeg veszteség szoros összefüggésben van a halál várható időpontjával, ezért is muszáj a HIV betegnek fenntartani a testtömegüket.

Néhány kutató különböző gyógyszereket, mint pl. növekedési hormont (HGH) és anabolikus szteroidokat választott a célból, hogy megakadályozzák vagy visszafordítsák az izom-sorvadást a betegeknél. Ezek a gyógyszeres módszerek gyakran hatékonyak, de velejárójuk számos lehetséges mellékhatás, valamint a magas anyagi költség. Egy tanulmány ("A tejsavófehérje és a súlyzós gyakorlatok hatása a testösszetételre és az izomerőre HIV fertőzött nők esetében") a tejsavófehérje és a fokozatosan növelt ellenállású gyakorlatok (súlyzós edzések) kombinációjának hatását vizsgálta a testösszetételre és a fizikai kondícióra 30 alultáplált HIV-fertőzött nő esetében. A kutatók a nőket egy hathetes kontroll időszakon keresztül megfigyelték, majd utána véletlenszerűen adtak nekik tejsavófehérjét, vagy csináltattak velük erősítő edzéseket, vagy e kettő kombinációját alkalmazták 14 héten keresztül. Ahogy az várható volt, a kombinált csoportnál (tejsavófehérje+edzés) jelentkezett a legnagyobb hatás és erőnövekedés a testzsír jelentősebb növekedése nélkül. A tudósok következtetése az volt, hogy a kombinált kezelés tejsavófehérjével és súlyzós edzéssel: "Egy a beteg által irányított, nem gyógyszeres, alacsony költségű módszer a BCM (test sejt-tömeg) növelésére katabolikus (izomleépítő) állapotban lévő HIV-fertőzött betegeknél."

Referencia:
"Oral supplementation with whey proteins increases plasma glutathione levels of HIV-infected patients."
European Journal of Clinical Investigation, 2001 February, 31(2):171-8.

Lehetséges hatások a vérnyomásra
Ahogy öregszünk, az érfalak rugalmasságának csökkenését tapasztalhatjuk, ami a magas vérnyomás egyik okozója. Egy másik ok a vese által kiválasztott enzim, az angiotenzin-konvertáló enzim (ACE), amit általánosan a renin-angiotenziós rendszerrel hoznak összefüggésbe, ami a perifériális vérnyomást szabályozza. A magas vérnyomásúaknak gyakran írnak fel olyan gyógyszereket, amiket úgy neveznek, hogy "angiotenzin-konvertáló enzim gátlók", vagy röviden ACE-gátlók. Ezek akadályozzák az ACE működését és így normalizálhatják a vérnyomást a magas vérnyomással küzdő emberek nagy többségénél.

A laktokinin nevű peptidek, amelyek a tejsavófehérjékben lévő mikrofrakciókkal reagáló enzimekből származnak, szintén enyhe ACE-gátlók, ahogy azt mostanában kimutatták laborkísérletekben. Habár nincs meg az a gátló erejük, mint a fentebb említett gyógyszereknek, a kutatók megállapították, hogy: "Ezek a természetes formában megjelenő peptidek olyan táplálékkiegészítő/funkcionális étel kategóriát képviselnek, melyek vérnyomáscsökkentő, illetve magas vérnyomás betegséget megelőző hatást produkálnak." Egyértelműen még több kísérlet szükséges, de ha a későbbi kutatások megerősítik a fent elmondottakat, akkor ez lehet a tejsavófehérjének egy újabb fajta nagyszerű felhasználási módja.

Referencia:
"Lactokinins: whey protein-derived ACE inhibitory peptides."
Nahrung 1999 June, 43(3):165-7.

A tejsavóprotein hatása a májgyulladásra
Ismervén a glutation (GSH) fontosságát a májfunkcióra, és a hepatitissel együtt járó oxidatív terhelést, a kutatók megvizsgálták, hogy milyen hatása lehet a jó minőségű tejsavófehérjének a májfunkció és a hepatitis mutatóira. Egy klinikai vizsgálatban a tejsavófehérje és a kazein hatékonyságát hasonlították össze 25 hepatitis B-ben vagy hepatitis C-ben szenvedő alany esetében. A pácienseknek 12 g tejsavófehérjet, vagy 12 g kazeint adtak étkezésként kétszer egy nap, reggel és este, 12 héten keresztül. A tanulmány vizsgálta többek között az alanin-aminotranszferáz szintet (mint a máj igénybevételének és a máj működésének egy jelzőjét), a glutation szintet, a lipid peroxid szintet (az oxidatív terhelés egy mutatója), az interleukin-2 szintet (egy gyulladást okozó interleukin), és a természetes ölősejt (NK) aktivitást.

Meglepő módon a 12 hét elteltével az a hepatitis B-vel fertőzött csoport, amelyik a tejsavófehérjét kapta, jelentős csökkenést mutatott a lipid peroxid szintben, növekedést a vér glutation szintjében 8-ból 5 esetben, csökkenést az interleukin-2 szintben, jelentős növekedést a természetes ölősejt (NK) aktivitásában és csökkenést az alanin-aminotranszferáz aktivitásban. Sajnálatosan nem történt számottevő változás a hepatitis C-ben szenvedőknél. A jelenlegi állás szerint a tejsavófehérje a májfunkciók javításának egy olcsó és biztonságos módja lehet a krónikus hepatitis B-ben szenvedőknél, de nem segít a hepatitis C-vel fertőzötteknél.

Egy másik érdekes alkalmazási területe lehet a tejsavófehérjének a szájon át bevitt anabolikus szteroidok májra gyakorolt mellékhatásának csökkentése. Habár ez a terület még nem volt megvizsgálva a kutatásokban, nem lennék meglepve, ha kiderülne, hogy a tejsavófehérje tényleg segíthet legalább a májat ért terhelés csökkentésében. A feltételezésem igazolására természetesen több kutatás szükségeltetik.

Referencia:
"Nutritional therapy of chronic hepatitis by whey protein (non-heated)."
J Med 2000, 31(5-6):283-302

A tejsavófehérje ugyanúgy védi a gyomrot, mint a fekélyellenes gyógyszerek
Folyamatosan növekvő mennyiségű tanulmány bizonyítja, hogy a tejsavófehérje és a mikrofrakcióknak nevezett összetevői széles spektrumot felölelő biológiai aktivitással bírnak. Az egyik terület, amit még nem térképeztek fel teljesen, a tejsavófehérje esetleges szerepe a gyomor-bél traktus működésének védelmében. Egy nemrégen végzett tanulmány azt vizsgálta patkányokon két fajta fekély esetén, hogy van-e hatása a tejsavófehérjének, vagy a kazeinnek a gyomor-nyálkahártya sérüléseknél. A kutatók a gyomor nyálhártyájának a sérülését az egyik esetben alkohollal (etanol), vagy tartós víz alatt tartással érték el, ahol szegény patkányokat 23 fokos vízbe tették hét órán keresztül.

A tudósok tejsavófehérjét, vagy kazeint adtak a patkányoknak 30 perccel a gyomorsérülés előidézése előtt. A tejsavófehérje egy komplex fehérje, ami számos apróbb fehérje összetevőből áll (peptidek): beta-laktoglobulin, alfa-laktalbumin, immunglobulinok, glikomakropeptidek, BSA-k, és még apróbb peptidek, mint pl. laktoperoxidok, lizozimek és a laktoferrin. Az összes ilyen tejsavófehérjében megtalálható összetevőnek megvan a sajátos biológiai tulajdonsága. Az alfa-laktalbuminról kimutatták, hogy számottevő védelmi hatása van az etanol okozta gyomorsérülésekkel szemben és hasonló hatékonysággal bír, mint a Selbex nevű fekélyellenes gyógyszer - állítják a kutatók. Ahogy várták, a kísérletben a tejsavófehérje-izolátum rendelkezett gyomorvédő hatással, főleg a magas alfa-laktalbumin tartalmának köszönhetően, miközben a kazeinnek nem volt ilyen hatása.
Az alfa-laktalbumin dózis-függő védelmet mutatott az alkohol, vagy stressz okozta gyomor-sérülésekkel szemben. A hatás úgy tűnik részben a prosztaglandin szintézisen keresztül fejtődik ki, ami a tejsavófehérjében található alfa-laktalbumin hatására megy végbe, de a fő mechanizmushoz tartozik a GSH-ra kifejtett hatás is.

A kutatók azt a következtetést vonták le, hogy: "Ezek az eredmények arra utalnak, hogy az alfa-laktalbumin (egy tejsavófehérjében található összetevő) észrevehető fekélyellenes hatással bír, és a megnövelt alfa-laktalbumin bevitel így segíthet a gyomorsérülések elleni védelemben, részben a belső prosztaglandin szintézis fokozása miatt."

Ismét elmondhatjuk, hogy további emberkísérletek szükségesek, hogy végleges következtetéseket tudjunk levonni a jó minőségű tejsavófehérjék szerepéről a fekélyellenes küzdelemben és egyéb gyomorvédő hatásukról, de e tanulmány végeredménye mindenesetre egy potenciálisan fontos felfedezés lehet emberek milliói számára, akik különböző fajta gyomorproblémákkal küszködnek.

Referencia:
"New biological function of bovine alpha-lactalbumin: protective effect against ethanol- and stress-induced gastric mucosal injury in rats."
Biosci Biotechnol Biochem 2001 May, 65(5):1104-11.

Krónikus fáradtság
A krónikus fáradtság szindróma (CFS) egy eléggé nyugtalanító probléma mind az orvosoknak, mind a betegeknek. Egyértelmű összefüggéseket találni a CFS-ben szenvedő emberek között igen bonyolult, de mindenesetre jó pár hasonlóságot találtak. Rendellenesség mutatható ki a testnedvi és a sejtes immunitásban egyaránt. A jelenség konkrét oka még nincs teljesen felderítve, de egy meglehetősen általános jelenség a nyiroksejtek fogyatékos reakciókészsége a kihívásokra. Ez azt jelenti, hogy a nyiroksejtek nem reagálnak megfelelően és eléggé gyorsan, amikor az immunrendszert valamilyen terhelés éri. Ahogy a korábbi kutatások kimutatták, a nyiroksejtek kihívásokra vonatkozó reakciókészsége szoros kapcsolatban áll a GSH szinttel, valamint a GSH folyamatos elhasználása a nyiroksejtek által a sejtek GSH szintjének kimerüléséhez vezethet és ezáltal az immunrendszer összeomlásához.

Dr. Bounous, a montreal-i McGill Egyetem sebészeti részlegének vezetője közzétette egy hipotézisét, mely szerint a tartós versengés a GSH előanyagokért izomfájdalomhoz (myalgia) és az egyéb CFS-hez kapcsolódó tünetekhez vezet. Bounous állítja: "Mivel a GSH szintén szükséges az izmok aerob munkájához, ezért egy nemkívánatos versengés alakulhat ki a GSH előanyagokért az immunrendszer és az izomzat között. Feltehetően az immunrendszer bír elsőbbséggel az egyed túlélése érdekében és ezért gyakran hiány alakul ki ezekből a létfontosságú előanyagokból. Ez a helyzet megfosztja az izomzatot az elegendő GSH-tól, ami a megfelelő aerob anyagcseréhez szükséges volna. Az eredmény fáradtság és végül izomfájdalom."

Mivel a tejsavófehérje a leghatékonyabb anyag a GSH szintézishez szükséges előanyagok biztosítására, valamint a tényleges GSH szint emelésére mind állatoknál, mind embereknél, a tudósok elmélete szerint a tejsavófehérje különösen hasznos lehet a krónikus fáradságban szenvedő embereknél. Itt szintén elmondható, hogy még széles körű tanulmányok végzése szükséges, de a teóriának mindenesetre van értelme. A CFS-ben szenvedőknek talán megér egy próbát a tejsavófehérje rendszeres szedése. Az olvasóktól kapott levelekből ítélve sok ember hasznosnak találta a súlyzós edzéseket a CFS kordában tartásában.

Referencia:
"Competition for glutathione precursor between the immune system and the skeletal muscle: pathogenesis of chronic fatigue syndrome."
Med Hypotheses, 1999 Oct, 53(4):347-9.

Tejsavófehérjék a gyakorlatban
Az eddigiekből egyértelműen kiderült, hogy a tejsavófehérje direkt és indirekt módon is az átlagemberek, a sportolók és legfőképpen a testépítők legjobb fegyvere. Biológiai értéke kimagasló, aminosav profilja remek, valamint felszívódási és hasznosulási mutatói ideálissá teszik egy testépítő mindennapos étkezéseinek kiemelt időpontjaiban. A tejsavófehérje, ha nem is maga az élet, de a fejlődő élet egyik legjobb támogató tápanyaga - az újszülöttek és a testfejlesztők is ide tartoznak. Mint ismeretes, a tejsavófehérje a tehéntej egyik proteinje (a másik a kazein), de sajnos csak töredék részét teszi ki a tej fehérje részének. Emiatt válik szükségessé a tejsavó táplálékkiegészítő formában való alkalmazása, ha hasznot akarunk húzni a csodálatos hatásaiból.

A protein táplálékkiegészítők vásárlásakor sajnos kettős problémával állsz szemben, mint vásárló. Egyrészről megfelelő háttérismeretek szükségesek ahhoz, hogy a legjobb hatású tejsavófehérje készítményt ki tudd választani. Itt még csak az elméletről beszélek, hogy papíron mit nyújt egy termék. Emellett igen szomorú a piaci helyzet abban a tekintetben, hogy a gyártók információi nem megbízhatóak, a termékek címkéjén és katalógusok oldalain feltüntetett adatok nagyon sokszor nem felelnek meg a valóságnak! A gátlástalan cégek minden tekintetben "kiszolgálják" a vásárlói igényeket - hazugságok árán. Nagyon sok termék azzal büszkélkedik, hogy minimális, vagy nulla gramm zsír és cukor van benne, és emellett a fehérje koncentráció (százalékos arány) igen erősen megközelíti a 100%-ot. Ehhez társul az, hogy már szinte ingyen adják ezeket a "szuper" proteineket. Ismétlem, ezek nem valós adatok, csak sok gyártó állítja őket!

Igazából semmi nem védi a vásárlót, csak a saját tudása és tapasztalata. A fogyasztóvédelem hivatalos rendszere, az OÉTI engedély is egy "felületi kezelés" a problémára. Ez a hivatal minden termékfajtából 1 db flakont bevizsgált, amibe természetesen egy gyártónak nem probléma beletenni a címkének megfelelő keveréket. Hogy aztán a megkapott engedéllyel takarózva az összes többi dobozba már mit tesznek, az egy teljesen más sztori! Ez nem védelem, vagy garancia a vásárló számára. Amit tehet a felhasználó az az, hogy széleskörű ismeretei birtokában egy címkére ránézve azonnal vörös kérdőjelek ugranak fel a lelki szemei előtt és bizton tudja, hogy az adott termék állításai, összetétele nem lehet igaz, csak átverés. Csak egy példa: egy tejsavóprotein-koncentrátum - amit ezen a néven hirdetnek és ezen a szinten áraznak be - nem lehet 83-85%-os vagy még több, mert már a fehérje koncentrátum alapanyag sem éri el ezt a tisztaságot!

Te, mint felhasználó azt teheted, hogy megszerzed a szükséges alapismereteket, követed a piac történéseit, tanulmányozod a különböző cégek állításait. Márkahűség kialakítása ajánlott egy adott cég sokéves jelenlétének, munkájának és állításainak alapján. Persze, minden reklám tartalmaz enyhe túlzásokat, cseles megfogalmazásokat, de ez a kereskedelem része, egy autó sem néz már soha úgy ki az utcán, mint a szalonban a napfényt és port még nem látott fényezéssel. Ezzel együtt, ha egy cég sok éve jelen van egy piacon, érezhetően hosszú időre tervez, igyekszik a vevők bizalmát megszerezni és nem dobálózik számtalan nyilvánvalóan hamis állítással, akkor annál érdemes lehorgonyozni.

E kellemetlen részletek után nézzük, hogy milyen tejsavófehérjét keress a polcokon! A tejsavófehérje minősége a feldolgozás módjától függ. Ez nem lehet magas hőmérsékleten, vagy nem ideális pH tartományban végrehajtott eljárás. Ilyenkor ugyanis a fehérje eredeti biológiai szerkezete visszafordíthatatlanul megváltozik és csökken a biológiai értéke. Emellett egyes eljárások alapvető hibákkal rendelkeznek és nem őrzik meg az előnyös protein mikrofrakció arányokat. Ilyen az eléggé kedvelt ion-cseréléses feldolgozás is. Ez a módszer tisztább, koncentráltabb fehérjét eredményez, de teljesen megváltoztatja a frakciók arányát, a glikomakropeptideket például gyakorlatilag "kiöli" a tejsavófehérjéből.

A tejsavófehérje termékek egyik alapvető kategóriája a tejsavófehérje-koncentrátum, mely kevésbé feldolgozott, a protein tartalma 70% körül mozog és picit több zsír és szénhidrát van benne. A leggyakoribb feldolgozási technika ebben a kategóriában az ultraszűrés (ultrafiltration). A másik csoportban a tejsavófehérje-izolátumok vannak, melyek további szűrésen mennek keresztül, még több szénhidrát és zsír kerül eltávolításra belőlük, így a protein 80-90% közötti arányt foglal el általában.

A tévedések elkerülése végett tisztázzuk: ha valamit minél kevésbé piszkálunk, minél kevésbé dolgozzunk fel, akkor az annál inkább megmarad természetes állapotában, így a koncentrátumokról elmondhatjuk, hogy kiválóan biztosítják a protein mikrofrakciókat, de természetesen kicsivel több zsír és (tej)cukor kíséretében, de ez még mindig nem vészes. Tehát az izolátumok tényleges előnye abban áll, azok számára nyújtanak valami pluszt, akik e két "nemkívánatos" tápanyagot minimalizálni akarják egy-egy adag turmixban. Emellett általában az izolátumok oldódnak jobban és talán picit gyorsabban felszívódnak, de kérdéses, hogy ennek van-e gyakorlati előnye. Az izolátumoknál figyelni kell, hogy lehetőleg minimális mértékben tartalmazzanak ion-cseréléssel feldolgozott alapanyagot. Csak ion-cserélt izolátumból készült formulát nem ajánlok megvételre.

Hogy egészen konkrét módon adjunk tanácsot, mi a Scitec Nutrition tejsavófehérje termékeit ajánljuk. A Scitec cég komolyan megalapozott és hiteles üzletpolitikával él, valamint termékei az évek hosszú során át már bizonyítottak. A jelenlegi palettán szereplő 100% Whey Protein <http://www.fitnessexpress.hu/termeklista.php?keres=100%25%20Whey%20Protein&rend=3> (korábban WPC) teljes mértékben csak tejsavófehérje-koncentrátumból áll (emiatt a név) és már régóta az alapot képezi a testépítők ezreinek táplálékkiegészítő programjában.

Újabb termék az Anabolic Whey <http://www.fitnessexpress.hu/scitec_anabolic_whey.php>, mely egy kevert formula, hiszen mikro-ultraszűrt tejsavófehérje-koncentrátumot, mikro-ultraszűrt tejsavófehérje-izolátumot, egy kevés ion-cserélt tejsavófehérje-izolátumot, és hidrolizált tejsavófehérje-peptideket tartalmaz. A protein koncentrációja valós 74%! Emellett az íze, állaga és a nagyon jó keveredési tulajdonságai ma már egyértelműen a 100% Whey Protein <http://www.fitnessexpress.hu/termeklista.php?keres=100%25%20Whey%20Protein&rend=3> fölé helyezik az Anabolic Whey-t <http://www.fitnessexpress.hu/scitec_anabolic_whey.php>. Nem véletlen, hogy a Scitec Nutrition az abszolút bizonyított tudományos tények alapján a leghatásosabb "Legütõsebb táplálékkiegészítõ kombináció" <http://www.tesztoszteron.hu/ne_csak_nagy_legyel.php>-ban az Anabolic Whey <http://www.fitnessexpress.hu/scitec_anabolic_whey.php>-t párosítja a Trans-X <http://www.fitnessexpress.hu/termeklista.php?keres=Trans-x&rend=3> kreatin-transzportrendszerrel. Ha maximális erő és izomtömeg robbanásra vágysz, akkor te is ezt a kombót alkalmazd! Egyébként az Anabolic Whey <http://www.fitnessexpress.hu/scitec_anabolic_whey.php> és a Trans-X <http://www.fitnessexpress.hu/termeklista.php?keres=Trans-x&rend=3> több nagy kiszerelése is bomba árban kapható a Fitness Pont boltokban és a Fitness Express internetes üzletben <http://www.fitnessexpress.hu>!

Új fehérje még a 100% Whey Isolate <http://www.fitnessexpress.hu/scitec_100_whey_isolate.php> is, mely a Scitec kevert protein-forrásra épülő formuláival (pl. Protein Delite <http://www.fitnessexpress.hu/termeklista.php?keres=Protein%20Delite&rend=3>) szemben szintén 100%-ban csak tejsavóból készült, ezért is 100% Whey Isolate <http://www.fitnessexpress.hu/scitec_100_whey_isolate.php> a neve. Ez a "felsőbbrendűnek" aposztrofált anabolikus fehérje két fő céllal került kifejlesztésre: a legmagasabb valódi protein koncentráció (83.3%) és minőség elérése egy ízesített, minden mikrofrakciót tartamazó végtermékben; és hogy a felhasználó olyan fehérjét kapjon, mely a leggyorsabb és legmagasabb aminosav beáramlást hozza létre az izmokban és így érje el a maximális izomtömeg növelést.

A 100% Whey Isolate <http://www.fitnessexpress.hu/scitec_100_whey_isolate.php> proteinnek különleges aminosav felszívódási jellemzői vannak és a tejsavó-peptidek (már előemésztett fehérje alkotók) aktív szállítással jutnak be a véráramba és az "éhes" izmokhoz. A gyorsabb, jobb aminosav felszívódás és felhasználás egyértelműen komolyabb eredmények elérését teszik lehetővé a sportolók számára. A 100% Whey Isolate <http://www.fitnessexpress.hu/scitec_100_whey_isolate.php> protein formula alacsony laktóz tartalommal rendelkezik, valamint minimális a szénhidrát és zsír tartalma is. Emellett szuper-kényelmes, hiszen azonnal oldódik kanállal való keveréskor, vagy egy üvegben is, nem szükséges sem shaker, sem turmixgép!

Egyszóval kedves sporttársam, vértezd fel magad a megfelelő tudással a fehérjékről és egy kiváló tejsavófehérje formulával, majd nyomás a terembe, hiszen az új proteineddel már egy erősebb "hátországgal" rendelkezel, hogy új csúcsokat érj el! Ja, és vedd rá a családodat, hogy ők is rendszeresen fogyasszanak egy kellemes ízű turmixot ebből a fiatalság- és életerő-forrásból. T

 
Menü
 
Képgaléria
 
Linkek
 
Chat
 
Üzenőfal
Ide írjatok a véleményetekről!
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 

Svéd termék a legjobb áron! Regisztrálj vásárlónak és kapj egyszeri 2000 Ft-ot és 15% kedvezményt a katalógusból! Svéd    *****    Azariah - RAMPAPAPAM formabontó verzióban, hallgasd, likeold, mutasd meg a spanodnak is :D    *****    ClueQuest- Új, ingyenes online nyomozós játék! Fejtsd meg a rejtélyt, és találd meg a tettest!Gyere cluequest.gportal.hu    *****    Szobafestõ Budapest    *****    Svéd termékek!Csatlakozz hozzám és kapj 2000,- Ft kedvezményt-15% kedvezmény a katalógus árból!Parfümök, szépségápolás!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, egyéb épületek szigetelését kedvezõ áron! Hívjon! 0630/583-3168    *****    Ha érdekelnek az animék,mangák,videojátékok, japán és holland nyelv és kultúra, akkor látogass el a személyes oldalamra.    *****    Új mese a Mesetárban! Ha tudni akarod, mit keres egy tündér a kútban, gyere és nézz be hozzánk!    *****    Az utóbbi idõkben komolyan foglalkoztat a retro játékok árainak robbanása. Errõl írtam egy hosszabb cikket.    *****    Hivatalos, hogy jön a Haikyuu!! Gomisuteba no Kessen movie! Magyar nyelvû plakát, magyar feliratos elõzetes!    *****    Todoroki Shoto Fanfiction oldal, nézzetek be és olvassatok! Új Shoto nendoroid blog az oldalon!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött :)    *****    Madarak és fák napjára új mesével vár a Mesetár! Nézz be hozzánk!    *****    Rosta Iván diplomás asztrológus vagyok! Szívesen elkészítem a horoszkópodat, fordúlj hozzám bizalommal. Várom a hívásod!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, egyéb épületek szigetelését kedvezõ áron! Hívjon! 0630/583-3168    *****    Ha te is könyvkiadásban gondolkodsz, ajánlom figyelmedbe az postomat, amiben minden összegyûjtött információt megírtam.    *****    Nyereményjáték! Nyerd meg az éjszakai arckrémet! További információkért és játék szabályért kattints! Nyereményjáték!    *****    A legfrissebb hírek Super Mario világából, plusz információk, tippek-trükkök, végigjátszások!    *****    Ha hagyod, hogy magával ragadjon a Mario Golf miliõje, akkor egy egyedi és életre szóló játékélménnyel leszel gazdagabb!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, nagyon fontos idõnként megtudni, mit rejteget. Keress meg és nézzünk bele együtt. Várlak!